Karlu 10 odličja na Prvenstvu Hrvatske

Rajkovic Split 2016 (1) Rajkovic Split 2016 (3) Rajkovic Split 2016 (4)

Junior Karlo Rajković nastupio je u subotu i nedjelju 23. i 24. 01. u Splitu na Otvorenom prvenstvu Hrvatske za osobe s invaliditetom na kojem je sudjelovalo ukupno 122 natjecatelja. Obzirom da je ovo bilo posljednje izlučno natjecanje prije određivanja kvota (broja plivača po pojedinoj zemlji) za nastup na Paraolimpijskim igarama,  uz 14 hrvatskih klubova nastupile su i reprezentacije: Kine, Farskih otoka, Velike Britanije, Mađarske, Izraela, Italije, Luxemburga, Crne gore, Portugala, Srbije, Slovenije, Španjolske i Turske. Osvojio je 10 odličja, od kojih 5 u seniorskoj i 5 u juniorskoj konkurenciji.

Iako je Karlo još prošle sezone sa Hrvatskom štafetom isplivao normu za Paraolimpijske igre, obzirom na već spomenute kvote, na istima na žalost neće nastupiti jer Hrvatsku u Brazilu mogu predstavljati samo dvoje plivača koji su ostvarili pojedinačne norme. Karlo je na Prvenstvu Hrvatske nastupio u 5 pojedinačnih disciplina: 100 i 200 slobodno, 50 i 100 delfin, te 200 mješovito. Osvojio je ukupno čak 10 odličja. Postao je peterostruki juniorski prvak Hrvatske, a u seniorskoj konkurenciji osvojio je tri zlata i dva srebra.

Rajković se natjecao u kategoriji plivača sa invaliditetom klase S9/SB9. U juniorskoj konkurenciji u svim utrkama bio je najbolji, dok je u seniorskoj konkurenciji bio zlatni na 50 delfin, 100 slobodno, te 200 mješovito, te srebreni u utrkama 100 delfin i 200 slobodno. U apsolutnoj kategoriji u kojoj se gledaju rezultati svih natjecatelja bez obzira na stupanj invaliditeta, te se prema bodovnoj vrijednosti isplivanog vremena određuje poredak, najbolji je plasman zabilježio u disciplini 200 slobodno u kojoj je bio 6. U utrkama 50 delfin, 200 slobodno i 200 mješovito ostvario je osobne rekorde. Bio je blizu isplivavanja norme za nastup na seniorskom Europskom prvenstvu, ali ona mu je za malo izmaknula u disciplini 100 delfin. Iako se spremao za napad na normu, rezultat ne treba shvatiti kao neuspjeh obzirom da je ove sezone još uvijek junior, te će u budućnosti sigurno imati prilike ostvariti plasman na veliko natjecanje.

Sljedeće natjecanje za osobe s invaliditetom na kojem bi Karlo trebao nastupiti je miting u Mađarskoj početkom travnja.