O klubu

Plivački klub ‘Barok’ Varaždin osnovan je 16. travnja 2007. godine, s idejom da glavnu riječ u radu ima struka, čiji je zadatak približiti plivanje građanima Varaždina. Dana 15. rujna 2007. plivački klub ‘Barok’ postao je član Hrvatskog plivačkog saveza, a 13.listopada 2012. i član Hrvatskog plivačkog saveza za osobe s invaliditetom. Od 2007. do danas broj članova porastao je na 200. Naši se plivači ravnopravno natječu na regionalnim i državnim prvenstvima, te međunarodnim mitinzima. Prvi nastup na PH ostvaren je u zimi 2009. godine i od tada imamo kontinuitet nastupa sa sve većim brojem plivača i sve boljim postignutim plasmanima. Danas u našim redovima imamo državnu prvakinju i osvajačicu medalja na Prvenstvima Hrvatske, kao i plivača s invaliditetom člana reprezentacije koji je nastupio na Svjetskom prvenstvu osoba s invaliditetom, a blizu je i odlasku na Paraolimpijske igre.

PK Barok stvara povijest varaždinskog plivanja i organizator je prvog međunarodnog plivačkog mitinga u povijesti grada Varaždina (4.12.2011.). Već tradicionalno, svake godine u 12. mjesecu, održava se pokazno natjecanje gdje svi članovi imaju priliku pokazati svojim roditeljima i prijateljima što su naučili provodeći vrijeme na bazenu. Kao nagradu, svaki član dobije medalju i slatki poklon, a plivači koji su nastupili na državnom prvenstvu-posebno priznanje. Također, PK Barok je svake godine organizator gradskog i županijskog prvenstva osnovnih škola u plivanju, kao i Ljetne škole plivanja. Od 2014. održava se i natjecanje plivačke škole.

Uz plivačko školovanje kroz klupske sekcije koje vodi k maksimalnom izražavanju pojedinca u sportskom (rezultatskom) postignuću, važniji cilj je stvoriti pozitivno radno okruženje koje će utjecati na pravilan razvoj bio-psiho-socijalnog statusa pojedinog plivača. Želja nam je da budemo ponosni kako na postignute sportske rezultate, tako i na kasnije životne uspjehe svakog pojedinca koji je u određenom momentu bio ili je još uvijek član kluba.

Klub djeluje po principu “male škole”unutar koje je, poštujući motorička dostignuća i biološku zrelost, rad organiziran po sekcijama. Kao takav klub ima i svoj Statut i pravilnik o radu.

Sekcije Kluba:

  1. Obuka neplivača organizira se svake godine u 6. i 7. mjesecu, u 3 ciklusa po 2 tjedna. Velika želja nam je omogućiti svim Varaždinskim učenicima 1. razreda besplatnu obuku plivanja koja bi se provodila za vrijeme školske godine. Uz pomoć Ministarstva i Grada Varaždina obuke neplivača su 2014. godine uspješno provedene, a vjerujemo da će taj projekt biti nastavljen i u budućnosti.
  2. Škola plivanja traje tijekom cijele godine. Djeca kroz programe 1., 2. i 3. godine škole stječu znanja i vještine u sve 4 tehnike, uključujući starteve i okrete.
  3. Natjecateljsko plivanje omogućeno je za onu djecu koja nakon 3. godine plivačke škole pokažu interes za daljnje ozbiljnije bavljenje ovim sportom. Djeluje kroz više kategorija: početnici, mlađi kadeti, kadeti, mlađi juniori, juniori, mlađi seniori, seniori.
  4. Rekreacijske grupe u terminima 2 ili 3 puta tjedno djeluju za sve one koji se plivanjem žele baviti rekreativno, te plivanje doživljavaju kao bitan aspekt poboljšanja zdravstvenog statusa.
  5. Plivanje za osobe s invaliditetom je moguće u sklopu neke od nevedenih sekcija ili po individualnom programu.